lördag 10 december 2011

Syrien

Syrien ligger i mellanöstern och gränsar till Turkiet, Irak, Jordanien, Israel och Libanon. Landet är ungefär lika stort som Svealand och Götaland tillsammans och har en befolkning på drygt 22 miljoner människor. Huvudstaden är Damaskus och det officiella språket är arabiska. Oljeutvinningen och jordbruket är två viktiga inkomstkällor för landet. Stor del av befolkningen jobbar som lantarbetare. Staten får ungefär hälften av sina inkomster från olja och gas. Landet ekonomi har gått från väldigt strikt planekonomi till en mer öppen ekonomi under 2000-talet men de flesta stora industriföretagen är fortfarande statligt ägda och staten har stor kontroll över bland annat gruvor, energi, el och vatten och finanssektorn. 

I Syrien lever drygt 10 procent av befolkningen i fattigdom. Det finns ett socialförsäkringssystem men det är en minoritet av landets invånare som har tillgång till det. Det finns inte heller någon offentlig äldrevård så den bästa försäkringen man kan ha är egentligen en stor familj som kan ta hand om en och försörja en. Utbildningssystemet i Syrien är utvecklat och läs- och skrivkunnigheten är relativt stor.

Syrien är auktoritär sekulär republik vilket är i princip det samma som en diktatur. Att staten är sekulär betyder att de är skilda från religionen. Ingen av deras lagar bygger på någon religion och de ställer sig neutrala till olika former av trosuppfattningar. Trots den sekulära regimen är islam dominant i Syrien. Det enda partiet i Syrien är Baathpartiet (Arabiska socialistiska återfödelsepartiet). Baathpartiet är även ett panarabiskt parti vilket menas med att de vill återförena araberna. Panarabism ser arabvärlden som en enda nation. Baathpartiet har regerat i Syrien sedan 1963 och har även regerat i Irak mellan 1963-2003, förutom ett uppehåll på fem år. Saddam Hussein var ledare för Baathpartiet mellan 1979-2003. Panarabismen är även starkt fientliga till Israel vilket Syrien också definitivt är. Sedan Israel blev en egen stat 14 maj 1948 har det funnits konflikter. Arabförbundet förklarade då krig med Israel för att upprätta De förenta staterna av Palestina. Syrien deltog i kriget tillsammans med Egypten, Turkiet, Jordanien, Libanon och Irak på de palestinska arabernas sida. Syrien vill inte teckna något fredsavtal med Israel förrän Israel återlämnar berget Golan som de har ockuperat.

Idag är läget väldigt kritiskt i Syrien. Det pågår många demonstrationer på många håll i landet. Befolkningen kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Syriansk polis har mött demonstrationerna med våld och många människor har dödats. Enligt artikeln på regeringskansliets hemsida som uppdaterades senast 28 oktober i år har minst 2900 människor dött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar