tisdag 20 december 2011

Hur demokratiskt är Syrien?

Den 18 december finns en artikel i Svenska Dagbladet med namnet ” Sluta stödja denna regim”. Den syriska advokaten Razan Zaitouneh lever gömd i Syrien, Assad-regimen anklagar henne för att vara en utländsk agent. Egentligen är hon en ung advokat som arbetar för mänskliga rättigheter, vilket gör att hon är jagad och måste hålla sig gömd.

 I Syriens författning står det att de garanterar alla medborgare yttrandefrihet, rättssäkerhet, frihet och förbjuder tortyr och godtyckliga fängslanden. Jag har kommit fram till att det inte är mycket av det här som fungerar, Syrien är inte en demokrati utan en diktatur.
Hur kan det vara en yttrandefrihet där man inte får kritisera regimen och den mesta av media är statligt ägd eller kontrolleras och censureras?  Vad spelar det för roll att det är val  om bara partier som är trogna regimen tillåts? I en yttrandefrihet ska alla ha rätt till sin åsikt, alla ska få starta ett parti. I demonstrationerna i Syrien har redan över 4000 människor dödats för att de vågar säga sin åsikt, för att de kämpar för förändring. Tusentals människor sitter i fängelse på grund av sina politiska åsikter. 

 I en demokrati ska det också finnas en tydlig rättssäkerhet, vilket det inte finns. Mängder av människor sitter häktade utan att egentligen inte veta varför, många kommer inte ens få en rättegång. I säkerhetsdomstolen (som rör fall som berör den nationella säkerheten, oppositionella, företrädare för mänskliga rättigheter osv) offentliggörs domarna oftast inte, domen går inte att överklagas och bevisprövningen följer inte internationell standard. Det är inte rättssäkerhet.

Positivt med Syrien är att det är sekulärt och det är det enda arabland tillsammans med Libanon som inte har islam som statsreligion i författningen. Det finns alltså en religionsfrihet i Syrien. Det finns olika åsikter om hur denna religionsfrihet faktiskt fungerar och statschefen måste vara muslim. 

Men religionsfriheten räcker inte för att vara en demokrati. Jag kan inte hålla med om att Syrien är en socialistisk demokrati som det står att de är i deras författning. Inte någon form av demokrati överhuvudtaget. De uppfyller inte de grundläggande kraven och de bryter mot flera mänskliga rättigheter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar