lördag 10 december 2011

Mänskliga rättigheter

Idag sitter tusentals människor i Syrien i fängelse på grund av deras politiska åsikter. Många av dessa människor får heller aldrig någon rättegång. Det finns inga direkta regler för vad som ska krävas för att ett gripande ska få ske och många av fångarna sitter inlåsta på väldigt lösa grunder. Yttrandefrihet är förmodligen det absolut viktigaste för att det överhuvudtaget ska vara en demokrati. Att ha rätt till sin åsikt är även en av FN:s definitioner av mänskliga rättigheter. Varje dag går Syrien emot detta. Människor blir fängslade för att de kritiserar regimen, ber om yttrandefrihet och har andra politiska åsikter. Nu pågår stora demonstrationer i landet för att befolkningen kämpar för sina rättigheter. Över 4000 människor har dödats och enligt FN karaktäriserats det som inbördeskrig. Människor som har deltagit i demonstrationerna har torterats, misshandlats och dödats. De här protesterna är en del av den rörelse som kallas för den arabiska våren som startade i Tunisien med att en fruktförsäljare tände eld på sig själv i protest för hur han har blivit behandlat. Efter det skapades en våg av protester som har spridit sig över flera länder, Libyen, Egypten m.fl och nu även Syrien. När flera länder gör samma sak så skapar det en känsla av att man kan klara det. Inget tyder på att befolkningen i Syrien kommer ge upp, att andra har lyckats i andra länder ger ett hopp på att de också kan klara det.

Syrien säger sig själva stå för yttrandefrihet och rättssäkerhet. Men riktigt så ser inte verkligheten ut. Människor förlorar sin frihet för att de demonstrerar för att få de mänskliga rättigheterna uppfyllda, för att få tycka vad de vill. De blir gripna utan någon som helst rättssäkerhet. Det finns ingen som kontrollerar att det går rätt till och att man får en rättvis dom. Som sagt får många av fångarna inte ens någon rättegång. Det finns uppgifter (www.humanrights.gov.se)  om att tortyr och misshandel används på misstänkta, särskilt i häkten. Det finns en särskild domstol, säkerhetsdomstolen, som ska behandla fall som rör nationens säkerhet, företrädare för mänskliga rättigheter och lagen ”opposition mot revolutionens mål”. Dessa rättegångar offentliggörs inte, går inte att överklaga och bevisprövningen följer inte internationell standard. 

I Syrien tillämpas dödsstraff. Dödsstraffet kan utdömas vid mord, sexuella övergrepp, sedlighetsbrott och även i en del fall vid narkotika brott och ekonomiska brott. Det kan även förekomma dödsstraff vid politiskt relaterade brott. T.ex. om man bryter mot lagen ”opposition mot revolutionens mål”. Det förekommer även offentliga avrättningar i Syrien. Det finns heller ingen offentlig information om hur många avrättningar som egentligen förekommer. Det är tydligt för en diktatur, att man håller handlingar hemliga och det är svårt att ta reda på hur saker och ting egentligen lägger till. Människor har ingen som helst säkerhet, man kan bli behandlad hur som helst. De kan bryta mot de mänskliga rättigheterna utan att det och kommer fram. Landet kan hålla upp en fasad visa en osann bild av hur det egentligen ligger till, i och med att de kontrollerar alla medier också. Enda sättet att få en förändring är att demonstrera, försöka göra sin röst hörd. Se till att utländska medier uppmärksammar vad som händer och ser hur det ligger till.

Syrien bryter mot många mänskliga rättigheter.
Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet.
Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
Var och en har rätt till ett socialt och internationellt system där de rättigheter och friheter som behandlas i denna förklaring till fullo kan förverkligas.
Syrien är ett land som ligger långt ifrån att vara demokratiskt. Yttrandefriheten är det viktigaste för att ett land ska få kallas demokratiskt och det finns uppenbarligen stora problem inom det området. Det finns nästintill ingen rättssäkerhet och de mänskliga rättigheterna bryts ständigt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar