lördag 10 december 2011

Vad är en demokrati?


Demokrati – Analysmodellen

Vad är egentligen en demokrati? I grund och botten betyder demokrati folkstyre. Att befolkningen i landet får bestämma. Eller vara med och bestämma kanske man ska säga. Den vanligaste demokratiformen är representativ demokrati och inte en direkt, alltså att vi röstar fram några som vi bäst tycker representerar våra åsikter och sedan får de fatta besluten. Det måste finnas flera olika partier att rösta på i en demokrati och vem som helst ska få starta sitt eget parti och yttra sina åsikter, utan att riskera att bli dödad eller fängslad. Alla myndiga personer i landet ska få rösta, oavsett samhällsklass, utbildning eller kön. Yttrandefrihet är den absolut viktigaste grundstenen i ett demokratiskt samhälle. Där ingår även tryckfrihetsförordningen, man ska få uttrycka sin åsikt i media så länge den inte räknas som hets mot folkgrupp. Det ska även finnas en föreningsfrihet. Vem som helst ska få bilda en förening eller gå med i en. 

Den framröstade regeringen får också bara regera under en bestämd period. Det ska, förslagsvis, vara val var fjärde år och då kan man antingen välja ett nytt parti eller välja om samma. Man skulle kunna säga att det inte är särskilt demokratiskt om nästan halva majoriteten blir missnöjda med resultatet, men jag tycker ändå att det måste vara majoriteten som avgör. Det skulle vara oerhört svårt att komma fram till ett beslut om det krävdes många fler.

En annan viktig sak i en demokrati är rättssäkerheten. Man ska kunna lita på att alla människor är lika inför lagen och att man får en rättvis dom. Rättegångar ska ske bakom öppna dörrar (förutom i fall där någon kan känna sig kränkt eller det skulle kunna innebära fara) och alla domar ska vara offentliga för allmänheten. Det ska också finnas tydliga lagar som alla ska vara medvetna om.
Mänskliga rättigheter är egentligen ingen garanti i en demokrati. Det finns många länder som kallar sig demokratiska men som inte följer de viktigaste mänskliga rättigheterna. Men jag anser att för att ett land ska vara helt och hållet demokratiskt ska det följa FN:s definition av de mänskliga rättigheterna. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna innehåller 30 punkter där det bland annat finns med att människan är född fri och alla har lika värda och lika rättigheter oavsett kön, hudfärg, religion, språk, politisk åsikt osv, där alla människor har rätt till sitt liv, sin frihet och sin personliga säkerhet, alla har rätt till en nationalitet och där alla har rätt till en social trygghet. 

I en demokrati måste man omfatta alla de här mänskliga rättigheterna och sträva för att uppfylla alla dessa.
För att en demokrati ska fungera krävs det utbildning, befolkningen ska ha kunskap om hur landet styrs, vad man kan rösta på och vad de olika partierna säger. Alla människor ska ha information om detta och läskunnighet är en viktig förutsättning för att det ska fungera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar