lördag 10 december 2011

Massmedier

Syrien är ett av de länder som kontrollerar medierna allra hårdast, enligt organisationen Reportrar utan gränser. Baath-partiet äger och kontrollerar i princip alla massmedier tillsammans med regeringen. Det finns privatägda tidningar men de kontrolleras hårt och det finns många restriktioner. Det får inte förekomma någon som helst kritik av Baath-partiet, militären, presidenten Bashar Assad eller hans familj. De allra flesta privatägda tidningar har ändå nära kopplingar till regimen. Det finns också privatägda radiokanaler men de får inte sända några nyheter eller politiska program. Det är enormt svårt att uttrycka en politisk åsikt offentligt. På så sätt blir det också svårt att bilda organisationer och grupper som kan gå emot regimen. Det är omöjligt att kritisera utan att riskera sitt liv eller sin frihet, den frihet man nu har. 

Det finns internet i Syrien, de har inte stängt av hela systemet som faktiskt har hänt i andra länder. Egyptens president försökte blockera hela internet för att förhindra att politiska åsikter skulle spridas och att demokratiföreståndare skulle få uttrycka sina åsikter. I Syrien är både Facebook, twitter och youtube lagligt. Men människor är fortfarande rädda för att uttrycka sina åsikter där. En grupp med anhängare till Bashar Assad som kallar sig Syrian electronic army. De försöker förstöra för de aktivister som finns på internet genom att bland annat kapa facebook-konton. De finns motståndare till regimen som har berättat om hur de har blivit torterade för att avslöja sina facebooklösenord. Presidenten har förmodligen tydliga mål med att inte stänga av internet, genom att inte stänga av eller blockera vissa sidor så drar han inte till sig lika mycket uppmärksamhet. Egypten fick enormt mycket uppmärksamhet och många blir misstänksamma och upprörda. Syrien försöker bevara synen på att de har en yttrandefrihet. Det kan också finnas ett mål med det att hålla koll på aktivisterna och se vilka som är motståndare.

Syriens Sverigeambassadör Milad Atieh har kritiserat svenska medier för att inte ge en rättvis bild av vad som faktiskt händer i Syrien. Han säger att medierna bara ser händelserna med ett enda öga och är partiska. Han säger också att bilden om att Syrien begår övergrepp mot sitt folk inte alls stämmer. Milad Atieh har representerat Baath-pariet sedan 80-talet. Det kan mycket väl vara så att Milad Atieh inte heller har hela bilden av vad som händer i Syrien. Han måste uttrycka sig på det här sättet, han är förmodligen starkt solidarisk med Bashar Assad. Utländska medier är de enda som ger en någorlunda sann bild av vad som händer och att låta ambassadörer kritisera är i princip det enda de kan göra för att försöka stoppa det som skrivs utanför sitt eget land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar